sábado, 20 de enero de 2018

Sant Antoni



                                               Sant Antoni i el dimoni

Aquests dies molts de pobles de Mallorca (excepte a Palma) celebren aquesta festa plena de tradicions que forma part de la nostra cultura. Per ser una festa tan destacada explicaré el seu origen, les tradicions que es repeteixen cada any, els pobles més destacats... Finalment, explicaré el que fa al nostre municipi, Calvià, que encara que no és un poble destacat per aquesta celebració, si que es fan varis actes.

-Origen:
Aquesta celebració té el seu origen en èpoques passades quan la societat agrícola balear demanava la protecció dels seus animals a Sant Antoni, patró dels animals domèstics. La celebració de Sant Antoni està lligat amb la figura del dimoni que normalment està ballant al voltant dels foguerons, representant així el triomf sobre el mal. Os demanareu que per què és tradició la figura del dimoni, això es degut a que el dimoni era la raó dels desastres naturals. Per tant, es podria dir que es tracta d'un origen religiós.

-Tradicions:
Com ja he dit abans, aquesta festa està plena de tradicions.
La festa comença el dia 16 de gener per la tarda, quan s'encenen els foguerons que estan repartits pels carrers dels pobles. A més, es canten poemes amb una melodia pròpia de Sant Antoni, recordant les gestes del sant, anomenades glosses. No ens podem oblidar de la figura del dimoni, aquest balla al voltant dels foguerons. Finalment, la gent gaudeix d'un bon sopar, on solen torrar sobrassades, botifarrons...
Al dia següent, el dia de Sant Antoni, es celebren les beneïdes on la gent desfila amb els seus animals i mascotes per rebre l'aigua beneïda de Sant Antoni.
Hi ha que dir que les tradicions canvien segons el poble, per exemple, a Pollença es fa la davallada del pi. Aquest arbre, per a la nostra cultura, és símbol d'immortalitat.


   
                                  foguerons                                   dimonis
 

                                  beneïdes                        davallada del pi (Pollença)


-Pobles destacats:

  • Sa Pobla: es caracteritza pels balls dels caparrots, el piromusical, les glosses, les espinagades... A més també es fan varies activitats com taller de caretes, diades esportives, la Nit Bruixa Infantil, batucada, concerts...
                                                    cartell Sa Pobla
  • Artà: es caracteritza pels balls dels dimonis on la gent acudeix vestida amb una camisa blanca i un mocador vermell. Es formen rotlos al voltant dels dimonis.
                                                        cartell Artà
  • Manacor: és típic les bulles i els concerts santantoniers, el cant de completes i goigs de Sant Antoni. També, destaquen els foguerons i les beneïdes.

 

cartell Manacor


-Calvià:
Com he mencionat anteriorment, el nostre municipi no destaca molt per aquestes festes però també es fan varis actes.
En varis pobles i carrers es fan foguerons com en Santa Ponça, Palmanova, Calvià Vila, Magalluf, Palmanova, Es Capdellà... En aquests foguerons la gent torra i gaudeix d'un bon sopar.
No ens podem oblidar de les beneïdes que es celebren en alguns pobles com en Calvià Vila o Palmanova, on la gent desfila amb els seus animals i mascotes per rebre l'aigua beneïda de Sant Antoni.
  
                           beneïdes Calvià                                torrades

A Palma no es celebra Sant Antoni, es celebra San Sebastià. Aquests dies fan vàries festes com: concerts d'artistes de diferents estils musicals, correfocs, foguerons...

 
cartell Sant Sebastià 2018
    
correfocs
 
 

Origen
Sant Antoni 1
Sant Antoni 2
Sa Pobla
Artà



No hay comentarios:

Publicar un comentario