Alicia Sintes
Alicia Magdalena Sintes Olives és una física de la Universitat de les Illes Balears, apart de ser una gran científica, és una reivindicadora dels drets de la dona. Per aquesta raó, he dedicat aquesta entrada a Alicia Sintes.
-Vida personal:
Va néixer el 1969 a Menorca, concretament a Sant Lluís. Va estudiar a l’institut Joan Ramis i Ramis de Maó i després va fer la
carrera de física i el doctorat a la Universitat de les Illes Balears. Va ser becària Marie Curie i investigadora senior a l’Institut Max
Planck de Física Gravitacional a Alemanya. Ha fet estades d’investigació
a Portugal, Canadà, Regne Unit, Alemanya, Àustria e Itàlia. És
professora a la Universitat de les
Illes Balears i treballa des de fa anys en relativitat i gravitació.
Es va casar en el 2008 amb Sascha Husa, també astrofísic i professor a la
Universitat de les Illes Balears.
Alicia Sintes i Sascha Husa
-Vida professional:
La seva investigació està centrada en l’astronomia d’ones
gravitacionals i ha fet més de cent articles en les més prestigioses
revistes científiques com en: Nature, Nature Physics, Astrophysical Journal Letters... Ha participat en numerosos congressos internacionals, impartit seminaris per invitació i cursos especialitzats. A més, ha participat en grans col·laboracions internacionals com LIGO, GEO (principals detectors d'ones gravitacionals), en la missió espacial eLISA (projecte conjunt de NASA i ESA) i en el disseny de futurs detectors com Einstein Telescope.
-La dona i la ciència:
A la pregunta, que li varen fer en una entrevista, "te ha suposat algun problema ser dona?", va respondre que tenia moltes anècdotes però no sabia si era perquè era dona o perquè va estudiar a la UIB, per tant, no tenia pedigrí. A més, el seu problema era treballar amb la seva parella en el mateix camp, ja que a l'home no li demanen per la dona però a la dona si li demanen si el seu marit li seguirà els passos.
Altres de les coses que afirma és que el seu marit va deixar el Max Planck per seguir els passos de la seva dona i que "lo habitual és que tu deixis el teu lloc per seguir al marit".
Finalment, afirma "superar els estereotips sexistes que limiten el paper de la dona en la ciència". Ha denunciat el dèficit d'igualtat que acumulen les dones respecte als homes en l'activitat científica. També, ha denunciat que les dones cobren un 17% menys que els homes realitzant el mateix treball. Per concluir, diu que "la societat va canviant i avançant, però encara falten molts de passos per donar".
Vida personal
Vida professional
Entrevista
La dona i la ciència
La dona i la ciència 2
No hay comentarios:
Publicar un comentario